PangbrudenSnabbfakta om Pangbruden:

Ålder: 12 enligt Sveriges busschaufförer och bibliotekarier, 20+ enligt vakter på puben
Längd: Jag är allt snäppet vassare, men hon ramlar in i samma klass som Scarlett Johansson
Specialförmåga: Öhhh. Att cykla till skolan halva vintern. Ochattöööhhh... vara urusel på Toad's turnpike i Mario Kart
Musiksmak: 7 /10 (Varfööör kan hon inte uppskatta Bruce och Rolling Stones så att jag kan drämma dit med en 10:a?!)
Filmsmak: 9.5/10
Läst Borta med vinden?: Ja


Pangbruden, a.k.a. ”blodis”, är min äldsta vän (rent relationsmässigt, inte ålders). Hur våran vänskap överlevt under alla dessa år är faktiskt omöjligt att säga, ty Pangbruden är känd för att – på fullaste allvar – vräka ut sig sådana hädelser såsom:

”Clark Gable” (dvs i längden Rhett Butler) ”har en tangorabatt till mustasch”

”Ted Danson är ful och Skål är dåligt”

”Bruce bör överväga att lära sig stavelser och operera näsan”

Jag antar att vi båda ser någon slags skatt på andra sidan the rainbow of death, och håller ut i brist på annat. Jag har hennes tv i sikte, och hon har redan pinkat in sitt revir på min Beatleshylla…

Historia:

Fast nu när vi ändå har begett oss in i någon form utav partnerskap, så antar jag att vi båda tänkte att det var lika bra att göra det bästa av situationen. Och se, det gjorde vi minsann också! Vi spelade Mario Kart 64 i hennes stuga till klockan sex på morgonen, hade rejäl insektsnoja så att hennes pappa fick komma med dammsugaren i högsta hugg vid okristliga tider på dygnet och suga upp myror, skrev världsberömd parodi på Harry Potter, bråkade om var Umeå respektive Skellefteå låg på Sverigekartan, åt tyyysen skorpor före middagen, snittade på tjugo pralinglassar om dagen, såg Sir Paul McCartney på Globen två gånger och var med på storbildsteven under Hey Jude, försökte se på varandra trots att tårarna uppenbarligen täckte hela synfältet under textraden ”and the first one said to the second one there: I hope you’re having fuuu-uuun”, såg densamme på Ullevi året efteråt och trotsade den norrländska tundrans kyla och kampade till Sagan om konungens återkomst i tre nätter.

Vi upptäckte båda två charmen i rökande karlar från södern som är dubbelt så långa som oss, gjorde fruktansvärt motbjudande hemsidor på Geocities en gång i tiden, och Pangbruden var den första som var blåögd nog att kunna övertalas till att läsa Borta med vinden.

Pangbruden i ett nötskal:

Pangbruden tillhör arten personlighetus komplexus, och lider av en mkt svårartad och långtgående IKEA-mani. När katalogen dimper ner i brevlådan är det lika bra att blockera henne på msn, dra ur telefonjacket, låsa alla dörrar och fönster, och gömma sig under en säng med kuddarna för öronen under det närmsta halvåret. Med lite tur hittar Pangbrudsmonstret ett annat offer att totalt öronterrorisera med bokhylla HÅKAN hit och sängbord ARNE dit, exakta sidnummer och priser både inkl. och exkl. moms.

En annan sak som är anmärkningsvärd med Pangbruden är skillnaden mellan intelligensens högsta och lägsta nivå, och expressfarten med vilken hissen däremellan färdas. Att spela Trivial Pursuit med Pangbruden är nämligen som att gå på födelsedagskalas med undertecknad. Det ska mycket till om man ska lyckas roffa åt sig en endaste tårtbit. Å andra sidan är hon världens uslaste schackspelare, nej, har ingen känsla för logik överhuvudtaget, och kan klämma ur sig den absolut värsta sortens grodor i tid och otid (mer om det i citatsamlingen).

Dessutom är hon otroligt klumpig. Exakt den sortens person som inte under några omständigheter bör springa omkring och leka Bond med andra ord, utan borde snarare vara någon slags komisk sidekick till Jacques Clouseau. Jag vet nämligen ingen annan som lyckas tappa en film på golvet i hyrfilmsbutiken, och sedan riva ner ytterligare fem-sex filmer under hela ”ställa tillbaka”-processen. Tänk er Papphammar på rullskridskor istället. Ja. Ja. Det blir bra. Och när hon stod i kassan på praon i åttan så tog hon emot ett tjugotal beställningar, utan att faktiskt skriva upp vad som beställdes, vilket ledde till att folket glatt hostade upp stålar för brinnande livet, samtidigt som kocken inte hade någon aning om vad som skulle tillagas åt vem.

Men för att återvända till punkt ett, och på något vis väva samman det elände detta visade sig bli, så ska jag alltså rädda spillrorna av vår vänskap efter alla dessa sanna yttranden… Vill ju inte ha genomlidit allt i onödan, utan att åtminstone få lägga vantarna på teven (och kanske hennes lillebror, som ser ut som Robbie)! Pangbruden är faktiskt väldigt rolig, en skrivande gudinna, åtminstone hyfsad på Mario Kart, har en grymt skön sångröst (och texter till pga. den där ovannämnda gudomliga egenskapen) och kommer att bli någonting stort. Om än kanske inte i ett fysiskt format.

Citat:

Men… det är väl inget ”v” i Five?

Jag: ”Så otroligt kul det vore att skriva ner den i en sån där snygg bok och spara... och läsa den igen om 15 år”
Pangbruden: ”När jag är gift med _ _ _ _ _ _ och har alldeles för många barn och extra kilon”
Jag: ”Jo tjenare! Han är väl impotent vid det laget, haha
PB: ”Vad du är ondsint”
Jag: ”Nejdå, jag skojar bara”
PB: ”…och vem säger att det är hans barn?”