Anna Tyranna

Snabbfakta om Anna Tyranna:

Ålder: 19 år och har precis gått in i totalt panikläge då hon insett att dagen då det inte längre är gratis att laga sina hål hos tandläkaren krypit sig fasligt nära för att ruinera henne.
Längd: Förvånansvärt liten till höjden, även om hennes ständiga haka i vädret lägger på några centimeter.
Specialförmåga: Har en förmåga att alltid överleva den norrländska köldvintern helt utan vinterjacka. Fruntimret tar som max fram overallsjackan från hockeytiden och hävdar bestämt att den räcker både gått och bra medan man själv står i dun från topp till tå och skakar.
Betyg musiksmak: 8/10 Hon har mkt bra musiksmak faktiskt och har fört mig in på några spår jag inte var så bekant med tidigare vilket uppskattas, men det är några spår hon själv har missat som drar ner betyget.
Betyg filmsmak: 9/10 Mycket, mycket bra. Lite för många Hitchcockfilmer för min smak men överlag mkt bra.
Läst Borta med vinden?: Tyranna ÄR Borta med vinden.


Om stoltheten hade ett namn skulle det vara Tyranna. Ingen kan drämma på telefonlurar, blockera dig på MSN eller möta dig med iskalla tystnader som Tyranna, bara för att bevisa att nu har du sannerligen gjort henne upprörd och hon tänker minsann INTE prata med dig förrän du bett om ursäkt. Det förargliga med historien är att Tyrannas försök ofta blows up in her face och går obemärkt förbi, ungefär som när man som liten rymde hemifrån i flera timmar för att föräldrarna skulle inse hur mkt dom saknade en och inte var arg för att man inte städat rummet, bara för att komma hem igen och inse att de inte märkt att man var borta. Objektet för hennes ilska (till 99% en karl) uppfattar inte hennes tappra försök och blir därför lika förvånad när han får ett ilsket kattfräs till svar när han på kvällskvisten kryper tätt intill för lite nookey (alt. Retsam konversation på MSN).

Är det någon som skulle ge stoltheten ett bättre ansikte så är det Tyrannas stora förebild i livet, Scarlett O’Hara i Borta med Vinden, isfruarnas isfru. För är det nånting som Tyranna gjort ett antal gånger för mycket så är det just att läsa Borta med vinden (iaf de delar då Rhett är med). Bruden är inte bara besatt och kan alla sidor i princip utantill, nejnej, hon ska också få alla i sin omgivning att tycka precis likadant. Här ska budskapet spridas! För hon är nämligen lite av en vandrande reklampinne. När hon upplevt/upptäckt något som faller henne i smaken skrider hon genast ivrigt till verket med att skrika ut det till världen, LÄS BORTA MED VINDEN, BEATLES ÄR BÄST, LÄS JULSAGAN, MR BIG ÄR DEN ENDA KARLAKARLEN I MODERN TID, osv. Med andra ord skulle man kunna säga att om Anna en dag skulle skapa en världsförändrande uppfinning eller hitta botemedlet till Aids så skulle hon i all sin iver hinna skrika ut det till alla utan att inse att någon redan plagierat idén och sålt den som sin egen.

Jag kommer ihåg när min och Annas resa startade, även om minnena från första intrycken är lite luddiga då det faktiskt tog ett tag innan vi upptäckte varandra. Vi började samma klass i 1an på gymnasiet och efter några presentationer tänkte jag – jeez, gillar tjejen NÅNTING som skapats efter 70talet? Det som kom ur hennes mun handlade nämligen mest om Borta med vinden, Beatles eller Hitchcock, och på huvudet satt John Lennonkepan stadigt. Det verkade till synes ganska uppenbart att hennes högsta dröm var att komma åt bilen i ”Tillbaka till framtiden” och köra raka vägen till 60-talet. Men ju mer vi språkade desto mer växte mitt tycke, tjejen var ju skön. Det man också fick lära sig kvickt med Tyranna var – never judge a book by it’s cover. Vid första anblicken på Tyranna så är det lätt att tro att hon avsvurit sig allt feminint och mestadels fnyser åt tjejiga saker. Handla på herravdelningen, konsert/bandt-shirtar är livet och smink är helt enkelt inget jag har tid med, är mer hennes melodi. Och även om du förmodligen aldrig kommer hitta henne i magtröja eller om hon inte kommer lära sig allt för mycket om smink (hon såg ut som ett vilset barn på ICA MAXI när jag försökte förklara skillnaden på foundation och puder) så ska man inte låta sig luras av det. För under ytan så finns den tjejigaste tjejen of them all. Hon är den som dreglar mest över hunkiga karlar, spenderar timmar i bibblan med att försöka hitta ”en rolig chickflick man kan utantill”, tar till chokladen när klararna sviker (och i många andra fall också), gottar sig i tjejsnack och avger glaskrossande skrik när hon sett nån av sina hunkar med bar överkropp. Tyranna är med andra ord verkligen en tjej i gänget, vad än hennes släktingar verkar tro på deras familjeträffar.

Det finns några saker som fascinerar mig med denna unga dam. Hennes förmåga att komma undan med allt är en av dem. När vi som vanligt sitter kvällen innan en uppgift ska in och har krismöte via MSN och sliter våra ringa hårstrån i frustration över hur lite vi påbörjat uppgiften, så har jag iaf försökt komma igång. Anna påstår att hon gjort detsamma, men det dröjer inte länge innan jag upptäcker att hon gör något av följande:

*Ritar i paint
*Läser fanfic
*Köper totalt onödiga grejer på tradera och blocket. (Och då menar jag verkligen helt onödiga saker som små plastfigurer av nån fotbollsspelare som var hennes favorit för 10 år sen.)
*Spelar poker
*Läser Don Rosa, Rocky eller någon annan serie hon lyckats hitta som nätversion.
*Pratar med random karlar på MSN
*Sitter på apberget eller lunarstorm (ja hon är faktiskt en av de få som fortfarande har lunar.)

Så när jag drar mig från datorn har hon inte kommit så mkt längre än när vi startade. Men på något magiskt sätt så kommer hon ändå nästa dag i tid till skolan (nåja) och kan visa upp ett arbete. Och är arbetet inte helt färdigt så lyckas hon charma läraren eller har turen att redovisningen görs nästa lektion istället. Hon hon också kan säga till mig 4 minuter innan hennes buss går ”GAAH! Jag har inte duschat, inte klätt på mig, inte käkat frukost, ännu mindre borstat tänderna, lokaliserat plånbok eller ryggsäck, gått ut med Izla, väckt Herman… HELVETE vart är min NKA bok??”. Efter att se denna mening skrivas 4 minuter innan bussen väntas vara utanför hennes hus så skakar man lite lätt på huvudet och tänker, det kommer hon aldrig klara. Likt förbannat står hon där när skolan börjar och har hunnit med bussen. (Scenariot har iofs också varit omvänt också, men det verkar vara så att missar hon en kan hon lika gärna missa 5.)

Men det som fascinerar mig mest av allt med henne är hennes jäkla ämnesomsättning (alt. stålmage.) Jag kan lova dig att få kan komma upp på Annas onyttighetsskala, Bridget Jones och Stephanie Plum släng er i väggen. Ett vanligt vardagskvitto från Rimi kan för Tyranna innehålla: 2 chokladkakor (dom var ju på extrapris), blåbärssoppa, vindruvor, Romerska bågar, 3 munkar för 10kr, 1 paket vaniljglass och så fortsätter det. Det är förvånansvärt hur mycket som kommer i denna lilla kvinna och ändå rullar hon inte fram. Jag kan lova att om jag skulle äta efter hennes schema så skulle jag se ut som Jabba the Hutt efter några månader. Men Tyrannas ämnesomsättning måste vara den bästa någonsin då hon är rätt liten och inte tar stor plats på jorden (även om hon själv kommer skrika om motsatsen som den tjejtjej hon är.)

För att fånga Tyrannas intresse som karl krävs egentligen inte mycket, studera bara karaktären Rhett i Borta med vinden och ta efter honom helt, då skulle hon för alltid vara din. För att förklara det för er hon ännu inte lyckats hjärntvätta med BMV än så kan det sammanfattas så här; Var retsam, helst sexigt retsam – le med ena mungipan och höj förföriskt på ett ögonbryn medan du retsamt påpekar alla hennes brister och kortkommor. Samtidigt ska du såklart alltid finnas där med allt som behövs när nöden kräver, men aldrig sänka din karlakarlgard. Uppfyller du de kraven så har du förmodligen henne redan krypandes kring dina fötter. Det finns såklart andra vägar att gå också. The sweet guy approach kan funka i vissa fall. Här ska du studera karaktärerna Trevor i filmen Clueless, Mr Tamnus i Narnia eller varför inte våran egen Hannes Paulsson. Kort och gott, var en så söt och snäll kille att Tyrannas läppar ständigt är formade i ett ”naaaw” och hennes ögon glittrar. Men tyvärr kommer ni inte få henne lustandes passionerat efter er då, utan snarare kommer hon ta dig i sin famn som den hundvalp hon aldrig fick som barn.

Vi har haft våra duster jag och Tyranna, och dom flesta håller i flera år och är inte över än. Bråk och argumentationer om vem som är mest lat, mest hurtbulle, vad som egentligen hände med den där halvätna chokladkakan för så många år sen, är bara några av de saker som nog kommer gå till historien olöst. Men det jag vet är att få personer underhåller mig på det sätt som Anna kan göra, det räcker med att hon säger ”What a load of CRAP” på sitt speciella sätt, beskriver sin egen engelska brytning, försöker dansa eller berättar en historia med hela sitt kroppsspråk som register (t.ex den då hon beskriver mig som en svart klump som kommer viftandes i ögonvrån.) det behövs inte mycket mer för att jag ska ha ont i magen av skrattkramper eller spruta ris över lunchbordet. Samtidigt har vi en slags outtalad förståelse, det räcker med att vi med handen på hjärtat lyssnar på en del av en Brucekonsert för att vi ska titta på varandra och sucka förstående. Men i slutändan vet man att vänner som man uppfinner saker som ”the Lee routine” ihop med och som kan få allvarliga knäskador av att spela för mycket TV-spel är speciella.

Tyranna citat:

Hej jag heter Anna… och jag är tjej.

Du säger att du vill ha min respekt… och du HAR den. (Några sekunders tystnad, poletten ramlar ned.) NEEEEEEEEEEEEEEJ!!!!!

(Angående en bildanalys till skolan)
Bombshell: - Hur långt har du kommit?
Tyranna: - … bilden innehåller 4 klockor.
(några timmar senare)
Bombshell: - Hur långt har du kommit nu då?
Tyranna: Bilden innehåller 4 klockor...!

(stänger dörren till stället där hon och hennes lillasyster just varit och sålt Aftonbladet)
- Det där var...
- Jag VET!
- PER ELOFSSON UTAN TRÖJA!!
- IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIKKKKKKKKKKKK (rutor krossas i bakgrunden).
- Vänta.. han kan fortfarande höra oss!